PAKJE KUNST
Sinds 23 Oktober 2018 neem ik deel aan dit super leuke project. Uit de automaat die bij  Theater Odeon aan de Blijmarkt in Zwolle staat, komen voor slechts 4 euro pakjes met daarin kunst van een lokale kunstenaar.

www.pakjekunst.com
www.facebook.com/pakjekunst

Pakje Kunst® is een initiatief waarbij lokale kunstenaars op een laagdrempelige manier onder de aandacht gebracht worden in de eigen regio. Zo krijgt de koper toegang tot het kunstaanbod in de regio. 

De kunstwerken zijn ter grootte van een pakje sigaretten en trek je uit oude mechanische sigarettenautomaten voor slechts €4. Deelnemende kunstenaars ontvangen hiervan €3. In een doosje kan je iedere kunstvorm tegenkomen. 

Je trekt een Pakje Kunst uit nieuwsgierigheid, als cadeau voor een vriend(in), als iets extra’s bij een bos bloemen of fles wijn, als iets bijzonders, als verzamelobject, noem maar op.

Pas op!

Kunst kan verrassen, verwarren, ontroeren, irriteren, et cetera. Om haar ten volle te bevatten heeft kunst een incubatietijd.

Pakje Kunst is een initiatief van Ro-Nalt Schrauwen, beeldend kunstenaar uit Tilburg en geïnspireerd op de Duitse Kunstautomat. Het doel van Pakje Kunst is om in ieder COROP-gebied in Nederland tenminste één automaat te plaatsen en hopelijk 15 in Vlaamstalig België.
 

In december 2016 werden de eerste drie automaten in Tilburg in gebruik genomen. Ondertussen is dit aantal gegroeid naar 30 automaten in 22 COROP-gebieden en doen er ruim 700 kunstenaars mee. 



LANDART BOUWPAKKETJE GEVONDEN ?

TIPS

Hoe ik LandArt zie;

Een tijdelijk kunstwerk gemaakt op lokatie met natuurlijke materialen gevonden op die lokatie. De plek en het werk vormen samen het kunstwerk.

De lokatie,  Soms geeft de lokatie inspiratie voor het werk, soms is de inspiratie er al maar zoek je daarbij de juiste plek. Vaak zal het werk het beste uitkomen op een egale ondergrond en zullen storende elementen eerst verwijderd moeten worden. Bij een closeup is de omgeving wellicht minder van belang maar vaak is het juist mooi de omgeving mee te laten spelen. Vaak neem ik voor ik begin al een foto van de locatie, op de foto zie ik dan of de lokatie "werkt" of niet.

De Materialen; steentjes, takjes, besjes, zand, bladeren, schors, klei, zaden, sneeuw, ijs, etc. Het materiaal op zich hoeft niet bijzonder te zijn. Simpele takjes zijn heel goed bruikbaar. Het is makkelijk als er veel van het materiaal aanwezig is. Op het strand werk je met het zand in het bos met bladeren. Vaak zoek ik naar een soort uniformiteit in het materiaal. Blaadjes met dezelfde vorm en maat. Persoonlijk vind ik het mooi om mezelf te beperken in het aantal soorten materiaal wat ik gebruik, meerdere soorten is echter ook mogenlijk. 

De vorm; Door herhaling vormen de materialen cirkels, vierkanten, spiralen, glooiende lijnen, vlakken,  geometrische vormen en een enkele keer werk ik figuratief.   Bij het creeren van de vormen denk ik dat het heel belangrijk is op de details te letten. Juist door deze details krijgt het werk zijn schoonheid.

De Foto; Aan gezien het werk vaak snel verdwijnt probeer ik het toch te "vangen" door het nemen van fotos. Tijdens het maken kijk ik al vaak even door de camera lens, op een of andere manier ziet het er dan toch anders uit als wanneer ik met het blote oog kijk. Ik neem ook vaak tussendoor even een foto dan zie ik vaak wat wel en niet goed uitkomt op de foto. Soms zijn er werken die er daar ter plekke mooi uitzien maar er niet goed uitzien op de foto, ook kan het andersom zijn. Een mooie foto nemen kan nog best een uitdaging zijn. Soms ben ik blij met de zon andere keren smeek ik om een wolk want de schaduwen kunnen af en toe erg storend zijn in de foto. Ik raad aan foto's vanaf verschillende perspectieven te nemen. 

Uitdagingen; Tja het is niet altijd gemakkelijk het maken van LandArt, je hebt een boel geduld nodig. Het werk waar je twee uur op gezwoegd heb kan binnen 2 seconden uitgewist worden door de wind. Een regen bui, het verdwijnende daglicht en ja dan heb je nog die loslopende honden..... ze hebben lang niet allemaal waardering voor de kunst. 

Inspiratie; Een grote inspiratie is voor mij Andy Goldsworthy, wellicht een van de grondleggers van de Land Art beweging maar ook James Brunt die met uiterste preciezie bijzonder mooie werken creert. Facebook heeft een aantal groepen waar mensen hun werken posten Landart, LAND ART